Scaleit a finalizat dezvoltarea modulului de interconectare a WeighNET cu serviciul RO e-TRANSPORT al ANAF, serviciu destinat monitorizării transporturilor produselor cu risc fiscal ridicat.
Acest modul permite utilizarea aplicației WeighNET pentru generarea avizelor de expediție conținând codul UIT generat de serviciul RO e-TRANSPORT, precum și înregistrarea transportului pe serverul ANAF.
WeighNET identifică automat dacă un transport necesită sau nu înregistrare pe serverul ANAF, iar – acolo unde este cazul, verifică validitatea datelor de urcat pe server.
Toate operațiunile sunt făcute automat și transparent pentru operatorul cântarului, nefiind necesară o instruire suplimentară în utilizarea WeighNET. De asemenea, operatorul nu trebuie să folosească interfața RO e-TRANSPORT pentru niciuna din activitățile curente. Fie că este vorba de emiterea unui aviz de expediție nou sau este vorba de modificarea unui aviz de expediție existent, totul poate fi făcut simplu și direct din interfața WeighNET.
Fiecare aviz de expediție generat și înregistrat pe serverul RO e-TRANSPORT are propriul jurnal, unde se poate monitoriza istoricul comunicațiilor între serverul RO e-TRANSPORT și WeighNET.
Pentru început, după instalarea modulului WeighNET de interconectare, acesta trebuie configurat și activat. Activarea necesită token-ul cu semnătura electronică al deținătorului cântarului, token înregistrat deja pe serverul ANAF.
Cu token-ul introdus în sistemul de calcul, activarea modulului de interconectare are loc în câteva minute, prin asistență remote din partea specialiștilor Scaleit. Odată activat modulul, tokenul cu semnătura digitală poate fi îndepărtat, sistemul menținând automat un token virtual actualizat săptămânal. Astfel, token-ul fizic este necesar doar în cazul puțin probabil când aplicația WeighNET nu este folosită o perioadă mai lungă de 90 de zile.
Odată activat modulul e-Transport, în zona de vehicul a fiecărei cântăriri apare câmpul corespunzător codului UIT generat de serviciul ANAF. Pe toată durata efectuării cântăririi, WeighNET validează datele introduse față de cerințele serviciului e-Transport și afișează starea curentă. De exemplu, nefiind selectat niciun produs, declarația de transport nu este necesară.
În schimb, la selectarea unui produs cu risc fiscal ridicat, sistemul afișează erorile de validare, respectiv pașii care mai trebuie completați până la finalizarea cântăririi.
Atunci când toate datele (vehicul, produs, client, furnizor, transportator, etc.) sunt introduse corect, sistemul validează datele și activează butonul de finalizare cântărire.
După finalizarea cântăririi, avizul de însoțire a mărfii conține codul UIT obținut de la serviciul RO e-Transport pentru respectiva tranzacție.
Pot exista situații când – din varii motive – o cântărire finalizată să necesite modificări. De exemplu, atunci când trebuie modificat clientul, vehiculul, etc.
La deschiderea unei cântăriri finalizate, câmpul e-Transport afișează codul UIT obținut pentru cântărirea respectivă.
După corectarea datelor, la finalizare, sistemul generează avizul de însoțire a mărfii cu ACELAȘI cod UIT. Asta pentru că WeighNET transmite serviciului RO e-Transport o notificare de modificare a aceleiași înregistrări.
Cum spuneam, pentru o trasabilitate completă a proceselor de interconectare cu serverul ANAF, modulul e-Transport al WeighNET salvează istoricul comunicațiilor cu serviciul RO e-TRANSPORT, generând câte un fișier text pentru fiecare tichet de cântărire în parte. În acest fișier se pot regăsi în ordine cronoligică notificările transmise de WeighNET către RO e-TRANSPORT, dar și răspunsurile RO e-TRANSPORT la notificările trimise. Se pot astfel urmări înregistrarea inițială și eventualele notificări de modificare a tranzacției.
Utilizatorul final trebuie să identifice produsele ce se încadrează în categoriile de produse cu risc fiscal ridicat, așa cum sunt acestea declarate în documentele ANAF.
Interfața WeighNET pentru definirea și editarea produselor prezintă acum un câmp de introducere cod produs, cod utilizat numai pentru produsele cu risc fiscal ridicat. La selectarea câmpului cod, WeighNET deschide o listă de selectare rapidă a codului de produs, împreună cu descrierea aferentă fiecărui cod. Declaratia de transport se trimite către RO e-Transport numai pentru bunurile cu risc fiscal ridicat.
De asemenea, pentru produsele cu risc fiscal ridicat, utilizatorul final trebuie să introducă prețul unitar și cota de TVA, ambele fiind cerințe impuse de RO e-Transport.
La efectuarea unei cântăriri, WeighNET va afișa valoarea totală a transportului. Operatorul poate aplica discount, în valoare procentuală sau în valoare absolută. Discounturile astfel aplicate fac parte din setul de date transmise către RO e-Transport.
Departamentul nostru IT lucrează la implementarea modulului de liste de prețuri, care va permite automatizarea politicii de discounturi prin aplicarea ierarhică a discountului, așa cum acesta este definit pe grup de clienți, client, grup de produse, produs și proiect.
Dacă sunteți interesat de acest produs și funcționalitățile sale, vă rugăm să luați legătura cu Scaleit pentru a programa instalarea și/sau actualizarea software-ului de cântărire în compania dvs.
Relații la telefon: 0730 030 934 sau la email office@scaleit.ro
Comments