Scaleit s-a întors la Fundata (Brașov), un petic de pământ ce face cinste Raiului, între Bucegi și Piatra Craiului!
Și nu s-a întors cu mâna goală, ci cu încredere, voință și chef de treabă pentru a pune în aplicare un proiect național demarat la sfârșitul lui 2022 privind monitorizarea colectării selective și voluntare a deșeurilor.
Pentru a înțelege importanța proiectului Scaleit și pentru a continua povestea începută anul trecut, ne întoarcem un pic mai mult în timp, în 1916, când Fundata era aşezată chiar pe graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească.
În Primul Război Mondial, Fundata a fost prima localitate eliberată de trupele militare române. Acum, în timpurile noastre, Fundata (cea mai înaltă așezare din țară și cu cel mai curat aer) e prima localitate în care Scaleit începe noul proiect!
Este un alt fel de război, un război împotriva degradării mediului și salvării planetei, o luptă pe care trebuie s-o câștigăm pentru că altfel pierdem tot!
Așadar, într-un loc des caracterizat ca fiind “bucurie pentru ochi și suflet”, împietrit parcă în timp, în frumusețea sa, Scaleit aduce tehnica zilelor noastre și dorința de a păstra natura cât mai sănătoasă!
Sistemul implică o unitate centrală ce monitorizează în timp real 1 ... 8 cântare platformă, cântare pe care sunt amplasate containerele pentru colectare selectivă a deșeurilor. Întregul sistem se află instalat într-o incintă închisă, cu acces controlat (identificare prin card RFID).
Practic, utilizatorul se identifică la poarta de acces, folosind un card RFID alocat de către Consiliul Local. Sistemul identifică respectivul utilizator, permițându-i accesul în incintă. După intrarea utilizatorului, ușa se închide automat. Cât timp există un utilizator în incintă, sistemul nu permite accesul unui al doilea utilizator (acces secvențial).
Pe afișajele montate deasupra fiecărui container de deșeuri sistemul prezintă denumirea tipului de deșeuri colectate în respectivul container, precum și greutatea netă colectată de la utilizatorul curent. Astfel utilizatorul poate să vadă în timp real cantitățile de deșeuri aduse. Sistemul afișează aceste greutăți în mod multicolor, verde reprezentând un container gol, galben reprezentând un container plin până la nivelul de alertă, iar roșu un container plin, care trebuie înlocuit/golit.
La ieșire, rezultatele cântăririi sunt salvate pentru fiecare tip de deșeu. Opțional, sistemul poate emite tichet de cântar.
În cazul în care sistemul este conectat la dispeceratul Consiliului Local, datele sunt transmise automat către sistemul informatic. Ca soluție alternativă, datele pot fi transferate manual pe stick de memorie USB.
Sistemul are o flexibilitate deosebită, permițând activarea/dezactivarea sistemelor de cântărire, definirea tipurilor de deșeuri, a limitelor de cântărire pentru fiecare tip de deșeuri.
Primele două astfel de sisteme (fiecare sistem cu câte 5 cântare) au fost puse în funcțiune la începutul lunii Februarie 2023 în comuna Fundata, județul Brașov, într-un peisaj de vis și temperaturi de congelator. Dar când Scaleit cântărește, nici frigul nu răzbește și natura se înzdrăvenește!
Mai multe astfel de sisteme sunt deja în variate stadii de execuție.
Mai mult pentru natură, mai mult pentru responsabilizare!
Comments